31 Mayıs 2009 Pazar

Oray Eğin'in yayınladığı tekzip

Mahmut Övür, Eğin'i mahkum etti. 'Cevap ve düzeltme'yi de Eğin'in köşesinde yayınlattı. Cevapta neler yok ki!

Aktifhaber'de yer alan habere göre, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, Akşam Gazetesi Yazarı Oray Eğin'i hakkındaki yazdığı yazı nedeniyle mahkum etti. Cevap ve düzelme metni Oray Eğin'in Akşam'daki köşesinde yayınlandı. Övür Eğin'e demediğini bırakmamış.

İŞTE O CEVAP VE DÜZELTME

Oray Eğin/Akşam

Cevap ve düzeltme metni

ORAY EĞİN GERÇEĞE AYKIRI YAZMAYI VE GERÇEKLERİ ÇARPITMAYI TEMEL ALIŞKANLIĞI OLARAK SÜRDÜRÜYOR!


Gazetenizin 15 Ocak 2009 günlü nüshasında yayınlanan ve Oray Eğin tarafından kaleme alınan 'Kim Bu Kirli Gazeteci?' başlıklı yazıda müvekkil Mahmut Övür'ün kişilik haklarını ağır bir biçimde ihlal eden yalana ve çarpıtmaya dayalı bir yazı yayınlanmıştır.
Anılan yazı, 13 Ocak 2009 tarihli 'Neo-Ergenekon Örgütünün Medya Şemasını Açıklıyorum' başlıklı yazının devamı olarak kaleme alınmıştır. Bir önceki yazısında da müvekkil ile ilgili olarak hakaret, aşağılama ve iftira niteliğinde ifadeler kullanan yazar, cevap ve düzeltme talebine konu bu yazısında da aynı tavrı göstermekten çekinmemiştir.

İfade özgürlüğü düşünce açıklamalarını en geniş biçimde korumaktadır, ancak bu korumanın sınırı 'somut gerçeklik'tir. Gerçeğe aykırı hiçbir ifade bu kapsamda korumadan yararlanamaz. Kişilik haklarına saldırı olarak değerlendirilen her anlatım biçimi gerekli yaptırımlarla karşılanır. Gazeteci olmak başkalarına hakaret etme imtiyazı sağlamaz. Esasen gazetecilik, en ağır eleştirileri dahi kişilik haklarını ihlal etmeden ifade etmeyi başarma becerisidir. Bu nedenle gazetelerde yazan her kişi gazeteci olma sıfatına layık görülmez. Ve bu nedenle Oray Eğin'in yazdıkları gazetecilik değil, gazete sütunlarını kullanarak yapılan saldırganlıktır.

Yazar, müvekkil hakkında değil gazetecilik etiği, en basit ahlak kurallarıyla dahi bağdaşmayacak ifadeler kullanmış, üstelik bunu gazetecilik sıfatı ile gazete sütunlarını kullanarak gerçekleştirmiştir. 'Hiçbir işe yaramayacağı..., hiçbir şeyi beceremeyeceği..., ergenekon hakkında atıp tutar, toto oynar..., bir köşeye atılmış..., artık kimsenin önemsemediği..., basın kaybedeni..., acınacak durumdaki bir kişi..., foseptik yazarı...' gibi ifadeler müvekkilin kişilik haklarına ağır saldırı oluşturmaktadır. Bu saldırıya hukukun gereken yanıtı vereceği açıktır.

Yazar ayrıca Müvekkilin Milletvekili adayı olmak istediğini, ancak Deniz Baykal tarafından bu isteği kabul edilmeyince sistematik olarak Deniz Baykal aleyhine karalama kampanyası başlattığını keşfetmiş! Öncelikle, bahsedilenlerin somut gerçeklikle uzaktan yakından ilgisi olmamakla birlikte, yazarın kendi yazdıkları arasında mantık hatası bulunduğunu da belirtmek gerekir. Yazar büyük bir kafa karışıklığı yaşarcasına veya kötü niyetli bir kasıtla ana muhalefet partisi başkanı Deniz Baykal ile Ergenekon terör örgütünü yan yana koymuş, müvekkilin Neşe Düzel ile gerçekleştirdiği röportajda Ergenekon hakkındaki beyanlarını Deniz Baykal'a muhalefet olarak algılamıştır; üstelik Mahmut Övür Deniz Baykal veya CHP'den hiç bahsetmemişken.

Böylesi bir sonuca varmak, niyeti bir kenara koyarsak, ancak saldırganlık üreten bir kafa karışıklığıyla açıklanabilir. Bu durum dahi yazarın, ne kadar hakaret etse de, müvekkilin gazetecilik deneyiminin ve sahip olduğu etkinin ana muhalefet partisi başkanına da muhalefet edebilecek düzeyde ve yeterlilikte olduğu gerçeğine bilinçaltında teslim olduğunu göstermektedir.

Gazetecilik zor bir meslektir. Gerçeğin açığa çıkarılması, bunun haber yapılması, haberin kamuoyuna sunulması için hem yetkinliklere hem de cesarete ihtiyaç vardır. Mahmut Övür bu yetkinliğe ve cesarete sahip değerli gazetecilerden biridir. Elbette bu özelliklere sahip olmak hevesinde olup da gerçekte olmayanların yapabileceği tek şey saldırganlık ve karalama olmaktadır. Oray Eğin gerçeğe aykırı içerik ve üslubunda basitlik taşıyan yazdıklarıyla tam da bunu yapmaktadır. Bu nedenle de birçok kez hukuki yaptırımla karşılaşmıştır.

Oray Eğin bilmelidir ki hukuk keyfiliğin, saldırganlığın önlenmesi ve bu tip özelliklere sahip kişilerin terbiye edilmesi için vardır. Er ya da geç Oray Eğin de hukuk yoluyla terbiye olacaktır. Oray Eğin, kendi deyimiyle yaptığı bu kirli gazeteciliğin hesabını hukuk önünde verecektir. Buna kimsenin şüphesi olmasın.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

Mahmut Övür Vekilleri
Avukat Mehmet Uçum - Avukat Tolgay Güvercin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder